Geschiedenis

 

De Thai is een zeer oud ras. Het ras komt uit Siam, het huidige Thailand. In een manuscript uit 1350 afkomstig uit Ayuthua, de toenmalig hoofdstad van Thailand, werd deze kat al afgebeeld.

In Thailand was dit ras een koninklijke ras, dat in het paleis van de koning in Bangkok leefde en dat nergens anders mocht wonen.

Deze regel werd in 1884 verbroken, toen het de Engelse consult werd toegestaan een Siamezenkoppel mee naar Engeland te nemen.

Het jaar daarop werd een Siamezenkoppel naar Frankrijk ingevoerd.

Daarna en nog vele jaren later was het bezit van een Siamees in Europa een voorrecht. Er waren daarom ook maar weinig mensen die een Siamees hadden. Toch richtten een aantal eigenaren van Siamezen in 1901 de eerste rasclub op.

Tot de dag van vandaag wordt een Siamees niet beschouwd als een gewone kat.

De grote bewondering van de meeste mensen voor de Siamees is wel verklaarbaar.

 

Oude afbeeldingen van de Siamees tonen aan hoe het ras door middel van zorgvuldig fokken  veranderd is. Vroeger had de Siamees een rondere kop en een donkerder vacht. Net als de Thai nu. Ze hadden toen ook allemaal een knoop in hun staart, wat vandaag de dag als een fout wordt aangemerkt. Er bestaat ook een verhaal hoe de Siamees aan de knoop in z’n staart komt. Een prinses van koninklijken bloed liet haar juwelen in de hoede van haar kat achter toen ze in het bad ging. Ze deed de juwelen om z’n staart, maar de kat vergat dat ze daar zaten en verloor ze. De volgende keer legde de prinses daarom een knoop in het eind van de staart.

Vroeger was ook groene ogen toegestaan. Door een gecontroleerde esthetische selectie is het ras verfijnd.

        

De Siamees van toen, is nu de Thai of Traditionele Siamees.

 

Onze oude Thai’s.   

 

Karakter:

 

De Thai is een van de oudste rassen die als gezelschapsdier gehouden werd. Dit ras heeft veel van het uiterlijk behouden zoals ze geïmporteerd werden uit Thailand. Een middelgrote gespierde, lenige kat, de prachtige blauwe ogen, het contrast van de point- en lichaamskleur zijn kenmerken van het ras.

 

De Thai wordt steeds populairder.

Meer dan welke andere huiskat ook, toont hij genegenheid jegens de mens die hij als zijn vriend beschouwt. De Thai is een zeer intelligente, op de mens georiënteerde kat, die vooral bekend staat door zijn stemgeluid en “praatgedrag”. Sommigen praten de oren van je hoofd af, terwijl andere alleen maar praten om je iets duidelijk te maken. Eigenaars van Thai’s zeggen dat ze in staat zijn veel verschillen miauwklanken te kunnen onderscheiden, elk met een eigen betekenis.

 

Als jonge kat speelt hij meer dan alle andere katten. En als hij eenmaal volwassen is geworden, geeft hij blijk van een grote scherpzinnigheid. Als hij voldoende aandacht krijgt, zal hij een toegewijde vriend van zijn baas of bazin worden.

 

Ze hebben een ongelooflijke creativiteit in tactiek en strategie. Als je even iets rustig wilt lezen, zal hij altijd proberen om aandacht te krijgen, bijvoorbeeld om op je boek te zitten. Ga je op vakantie en ben je je koffer aan het inpakken, gaat hij in de koffer zitten. Het is een kat die je ook veel kan leren. Een Thai is van oudsher behandeld zoals men met een hond zou kunnen omgaan. Het was het eerste ras dat aan lijn en halsband uitgelaten werd. Hij brengt propjes papier of andere speeltjes en zijn bek naar je toe in de verwachting dat je die weer weggooit.

 

Een Thai is ook een zielmaatje. Hij voelt je stemming aan. Als je je rot voelt komt hij op schoot zitten om je te troosten. Ze vinden de warmte van je lichaam heerlijk en het liefste kruipen ze bij je in bed onder de dekens om heerlijk een dutje te doen. Of als je op een stoel zit gaan ze in je nek liggen gedrapteerd als een heerlijke sjaal.

 

Geen enkele andere kat kan zich zo arrogant vertonen als de Thai, maar de Thai is een sociaal dier. Als er bezoek is moet hij zich altijd laten zien. Alle bezoekers worden omgekocht met zijn uiterlijk en aandacht. Ze voelen ook precies aan wie geen katten mag, want juist bij diegene gaat hij op schoot zitten.

Ook met andere dieren kan hij het goed mee vinden. En zeker als hij ermee opgroeit.

 

De Thai is ook heel eigenzinnig. Als je hem zoekt is hij nergens te bekennen en heeft hij zich verstopt op de meest onmogelijke plaatsen. Als je hem wilt pakken, rent hij net even snel weg.

 

De Thai is niet hyperactief, tussen hun dagelijkse speeluurtjes zijn ze vrij rustig van aard, maar blijven, ook als ze wat ouder zijn, speels en actief.

 

Een Thai is een sterke gezonde kat die gemakkelijk een leeftijd kan halen van 15 jaar of ouder. Een volwassen kater weegt ruim vijf kilo, een poes iets lichter.

 

Het karakter van de verschillende soorten Thai’s verschilt echter wel degelijk en fokkers zeggen dan ook dat de blue point veel zachtaardiger van aard is dan de seal point en dat de tabby point het allerliefste is.

 

Het is niet moeilijk deze katten het predikaat ‘koninklijk’ te geven  met hun lange slanke gebouwde lichamen, rechte dunne poten en elegante voetjes.

 

Rasbeschrijving:

 

Type

De ideale Thai is een middelgrote kat met een robuust, maar wel elegant voorkomen. De goede spierontwikkeling en ronde bouw zijn uitstekend geproportioneerd. Dwerggroei is niet toegestaan.

 

Lichaamsbouw

Solide verschijning, met een goede structuur van borstkast tot de romp. De nek is middellang van lengte, gespierd en krachtig. Het rug profiel heeft een licht gebogen curve, van voor tot achter. Een doorgezakte rug of kippenborst is niet toegestaan. Een horizontale ruglijn of ene uitstekende punt aan het borstbeen (Sternum) is een fout. Een hangbuik is ongewenst.

Poten zijn gespierd, en de lengte moet in een goede verhouding tot het lichaam zijn. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Voeten zijn licht afgerond, ovaal.

De staart is van gemiddelde lengte, past in verhouding goed bij het lichaam, aan de basis iets breder en aan het uiteinde wat spitser toelopend. Een knik is niet toegestaan. Men spreekt van een knik wanneer de wervels zichtbaar en/ of voelbaar niet in elkaars verlengde liggen. Alle andere staartafwijkingen zijn onregelmatighedenen worden als fouten aangemerkt.

 

Vacht en kleur

De vacht is zeer kort, stevig aanliggend, maar niet vlak. De vacht voelt zacht en verend aan. Een ondervacht is ongewenst. De kleur is gelijkmatig, voorkeur wordt gegeven aan katten met geen of de minste schaduwing op het lichaam. Heupvlekken zijn ongewenst. Het masker, oren, poten, voeten en staart moeten dezelfde kleur en kleurintensiteit hebben. De points moeten doorgekleurd zijn tot op de huid. Het masker mag door een kleurspoor met de oren verbonden zijn en bedekt de hele kop, ook de plek waar de snorharen zitten. Bij kittens mag het masker nog niet met de oren verbonden zijn. Geen witte haren in de points, licht gekleurde kin of streeptekening in de points. Dit laatste komt veel voor bij blue en lilac points. Het masker mag niet over de achterkop komen. (Is een bekend verschijnsel bij oudere mannelijke dieren.) De buik moet licht zijn, dat betekend geen point- kleur op de buik (buikvlek), maar witte vlekke zijn ook niet toegestaan.

Een wollige vacht of een volledig gekleurde kop is een fout. Het ontbreken van kleur op de poten, niet correcte kleur op de voetzooltjes en/ of neusleertje zijn ook fouten.

Een gebrek aan contrast tussen lichaamskleur en point- kleur is tevens een fout. Maar ook als de kat te zwaar getekend lichaam (strepen, vlekken of delen met ticking) heeft.

Een niet correcte points- kleur is niet toegestaan. Ook is het niet toegestaan als het neusleertje en/ of voetzooltjes ongepigmenteerd zijn.

 

Ogen

Boven de ooglid is amadelvormig en het onder ooglid is als een volle ronde curve. Met zeker de breedte van een oog tussen de beide ogen. Nooit volledig rond, smal of te schuin geplaatst. De kleur van de ogen is helder, stralend, onmiskenbaar blauw. Ook wel saffierblauw. Elke ander oogkleur leidt tot diskwalificatie.

Scheelzien, groene rand of groene zweem in de ogen is niet toegestaan.

Nystagmus (wiebelen van een of beide ogen) of ongelijke oogvorm of een te ronde oogvorm is een fout.  

Te horizontaal geplaatste ogen, lichte oogkleur of te kleine oogvorm is ongewenst.

De pigmentatie van de oogkleur is pas voltooid bij 1,5 tot 2 jaar.

 

Kop

De Thai heeft een gemiddeld tot lange kop die gemiddeld tot wijd in de breedte is. Een te smalle wigvorm is niet toegestaan. De spierontwikkeling is zichtbaar, doch niet extreem en de vulling van de wangen kan zorgen dat de kop een veel rondere indruk geeft. (Modified Wedge Head).

Voorhoofd, wangen en profiel hebben krachtige contouren. In het profiel bevindt zich een zacht ronde curve van het voorhoofd, van oren tot net boven de ogen. De neus sluit zich harmonisch aan de wijd uiteen staande middelgrote ogen. De neusbrug bevindt zich een geringe, zachte daling op ooghoogte, maar niet onder de binnenste ooghoeken. Ongewenst is een dop op de neus of een wipneus, een stop is niet toegestaan. Het snuitje is rond, goed ontwikkeld en in goede verhouding tot de kop. De kin en neus vormen een rechte lijn. Een stevige kin. En een sluitend gebit. Een sterk wijkende kin, een overbeet of onderbeet is een fout.

De oren zijn gemiddeld van grootte, en breed aan de basis. De oren zijn meer aan de zijkant gesplaatst dan aan de bovenkant van de kop. Heel kleine pluimpjes aan de oren zijn toegestaan.

 

Conditie

De Thai moet een goed gespierde kat zijn, noch te dik noch te mager. De kat moet een alerte en vitale indruk maken.

 

Puntenverdeling

Kop, oren, ogen                          25 punten

Lichaamsbouw, type                    25 punten

Structuur                                  10 punten

Vacht, kleur en oogkleur               35 punten

Conditie                                      5 punten

 

Een onverzorgde, duidelijk zichtbaar drachtig of cryptochide kat (een of beide teelballen zijn niet ingedaald) is niet toegestaan.

Niet genezen verwonderingen of als het derde ooglid duidelijk zichtbaar is, zijn fouten.

Zichtbaar zogen, natte ogen, hoorbare ademhaling, kinacne, vuile oren, onverzorgde (kater)staart, vuile vacht, vlooien en/ of vlooienresten zijn ongewenst.

 

Diskwalificatie

Andere oogkleur dan blauw

Witte tenen of witte vlekken

Ontklauwde poten

Wanneer een ervaren steward de kat niet kan hanteren.

Niet correct aantal tenen.

 

Hierboven lees je een hele waslijst waaraan een Thai ‘moet’ voldoen. Maar vergeet niet: het karakter is ook heel belangrijk.

 

            

Een mooie poes is een prijs waard, maar een lieve poes is goud waard.